NAZLI ECZANESİ (ALTUNHİSAR)     HAKAN ECZANESİ (BOR)     ÇAMARDI ECZANESİ (ÇAMARDI)     DERYA ECZANESİ (ÇİFTLİK)     UYSAL ECZANESİ (MERKEZ)     MUTLU ECZANESİ (MERKEZ)     ULUKISLA ECZANESİ (ULUKIŞLA)    

12 EYLUL 2015 ODA BASKANIMIZ ECZ. NIHAT OZTURK'UN GENEL KURUL KONUSMA METNI

Sayın Divan ,değerli Meslektaşlarım hepinizi saygıyla selamlıyorum,
Hergün onlarca şehit verdiğimiz yaralılarımızın olduğu çok acı veren günlerden geçiyoruz.Bu günler zor günler.Hepimizin başı sağolsun ,şehitlerimizin yakınlarına başsağlığı diliyorum, Allah hepsine rahmet eylesin,mekanları cennet olsun,yaralılara acil şifalar versin.
Terörü ,teröristi ve destekçilerini lanetliyorum.Yüce Allahtan ülkemizin başına bela bu terörü köklerini destekçilerini bitirmesini niyaz ediyorum.
Dış mihraklarında desteklediği bu ortamda verilen mücadele aslında emperyalist güçlere karşı verilen bir mücadeledir.Bu mücadele halkın mücadelesi değil dış mihrakların para,silah ,uyuşturucu vererek ülkemizde kaos oluşturmaya çalışanların ülkemizde yaratmaya çalıştıkları kaos ortamıdır.
Yaklaşık otuz yıldır devam eden, ülkemizi kan gölüne çeviren kirli oyunda Asker,polis,korucu,sivil türk,kürt 40 000 nin üzerinde vatandaşımızı kaybettik.İnsanlar yerlerinden köylerinden oldular.Köylerini düzenlerini terk etmek zorunda kaldılar.
Ordumuz ne kadar şehit verirse verirsin,polisimiz ne kadar şehit verirse versin,halkımız ne kadar şehit verirse versin kimsenin gücü ülkemizi bölmeye yetmedi yetmeyecektir.
Ancak bazı vatandaşlarımız şehitlerin acısı üzüntüsü belki yaşlarının heyecanı enerjisi ile Kürtçe konuştu diye bir insanı bıçaklar onun ölümüne sebep olursa ,komşu kürt dostumuza,ekmek parası peşinde koşan kürt işçimize zarar verirse,tarlalarımızda çalışmaya gelen insanları yok saymaya onlara zarar vermeye kalkarsa ,legal bir partinin ,EN AZINDAN ŞİMDİLİK LEGAL OLDUĞUNU İDDİA EDEN PARTİNİN binalarına saldırırsa,otobüslerinin önünü keser taşlarsa burada daha saymadığımız haksız ve gereksiz olaylara vesile olup bu olayların artmasına destek verirlerse işte o zaman kardeşliğimize zarar gelir .
İşte o zaman bu vatana bin yıl hizmet etmiş kardeşçe yaşamış insanların biribirlerine düşmesidir ki ,bunlardan sadece düşmanlarımızın tam da arzuları yerine gelmiş olur ve onlar kazançlı çıkar.Olan sadece bu ülkenin güzel insanlarına olur.Ne kardeşlik kalır,ne dostluk kalır,ne komşuluk kalır.
Biz eczacılar her zaman ifade ettiğimiz gibi sadece eczacı olmadığımızdan hareketle, toplumun aydın insanları olarak,nerede olursa olsun ,nasıl olursa olsun ülkemizdeki kardeşliğin bozulmaması,perçinleşmesi ve gelişmesi noktasında elimizden geleni yapmalıyız.


Sağlıkta dönüşüm ile birlikte mesleğimizde yaşanan değişim her geçen gün eczane ekonomilerimizi ayakta kalamaz hale getiriyor.Eczacılık fakültesi ve eczacı sayısı sürekli artıyor.Sorunlarımızda sürekli artıyor.istihdam sorunu büyüyerek karşımıza çıkıyor.
Eczanelerimizin durumu da oldukça hassas.
Şöyle ki;
Eczacı profili ve eczane ekonomileri araştırıldığında 2014 yılı verilerine göre eczacıların %46 sı kadın,%54ü erkek ,eczacıların büyük çoğunluğu evli ve genelde iki çocuklular.Çocukları yoğunlukla üniversitede okuyor.Emekli olan eczacıların %87,4 ü bağkur emeklisi ,bunların %67 si 1000 tl nin altında aylık alıyor,yani bu eczacılar zorunlu olarak emekliliği hayat standardını koruyamadığından sistemden ayrılamıyor.

Eczanelerde ortalama 3 kişi çalışıyor,73500 kişi için iş olanağı sağlıyoruz.Bir eczanede eczacı ve çalışan personelin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı 10 dur.Yani eczaneler yaklaşık 24000 kişinin ekmek kapısıdır.Eczanelerin %75.2 si kira olup %60 1500 tl nin üzerinde kirası vardır.Bu konuda en büyük handikaplardan birisi eczacılara yönelik yüksek gelir algısı olması eczane kiralarının diğer işkollarına göre yüksek olmasına sebep olmaktadır.

Eczacıların %54,8 kredi kullanmak durumunda olup bunların %66 sı sürekli kredi kullanmak durumunda olup bu krediyi iş hacimlerini genişletmek değilde borçlarını kapatmak için kullanmak ta olup eczanesinin sürekliliğini sağlayabilmek adına kullanıyor.

Eczanelerin %63.8 i SGK ya aylık 50.000 tl nin altında fatura kesiyor.Yani eczacı ortalama 2500tl kira,iki çalışana 3300 tl,2000tl de diğer giderleri hesaplarsak eczanelerin sürekliliği sağlamak adına ne kadar çaba sarfettikleri ortaya çıkmaktadır.


Bizler bu durumdan kurtulabilmek adına neredeyse tek alıcı konumunda olan SGK Protokolünü son derece önemsiyoruz.Bunun için gerek yapılan çalıştayda gerek başkanlar kurulunda ,gerek sözleşme komisyonuna öner,ilerimizi bildirdik.Bu önerilerimiz TEB nin 13/08/2015 Tarihinde SGK ya ilettiği Protokolün taslak metininde mevcuttur.SGK nın bu önerilere karşı hazırladığı taslak metin i kuracağımız komisyonun incelemesinden sonra net olarak fikrimizi belirleyeceğiz.

Bu protokolda özellikle bölgemizde yaşadığımız problem olarak; SGK Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerinin bulunmadığı illerde faaliyet gösteren meslektaşlarımızın kesinti itiraz komisyonlarına, merkez müdürlüklerinin bulunduğu illerde katılmak zorunda olmalarından, meslektaşlarımızı haksız kesintilerde bile kesintiye itiraz edememelerini (itiraz komisyonuna katılma maliyetinin kesintilerden daha fazla olmasından) ortaya çıkartmaktadır.Meslektaşlarımız toplamda ciddi zararlara uğramaktadır.
Odamızı ziyaret eden 24.Dönem Sayın Milletvekillerimize ilettik,yanımızda Sayın Bakanı aradılar.Herhangibir netice alamadık.

Bunları TEB nin önerisi olan SGK protokolune koyulmasını sağladık.Eczanesi olmayan yerleşim yerlerine ilaç teminine ilişkin protokole bu hizmetlerimiz için ayrıca ücret talebimizide koydurduk.SGK göndermiş olduğu karşı öneride olumlu bir cevap vermemiştir.Kısaca SGKnın bizim taleplerimize kulakları tıkalıdır.

Bildiğiniz gibi SGK 2012 yılında imzalanan protokolün süresi 30/09/2015 tarihinde dolmakta idi.Seçim atmosferinde sağlıklı görüşebilme adına , yeni gelecek hükümetin yetkilileri ile protokol yapabilmek için 01.10.2015 Tarihine kadar protokol uzatıldı.Ancak gelinen noktada bu iyi niyetli davranışımız karşılık bulmadı.Eczacıların aleyhine olan kararlarda en küçük bir tereddüt göstermemektedirler.Onun için eğer eczacılarımızın makul kabul edebileceği bir protokol imzalanamaz ise bu defa kesinlikle süre uzatılmamalı ve sözleşmesiz döneme geçilmelidir.


Biz eczacıların ,eczanelerin ekonomilerini geliştirebilmek için eczanede verilen hizmetleri çeşitlendirmek ve kalitesini artırmak gerekmektedir.Kendimiz sürekli eğitim aldığımız gibi Personelimizi sürekli eğitmeli bu konularda ayrıca eğitim almalarını sağlamalıyız.Engelli dostu, bebek dostu, teknolojiyi ileri derecede kullanan modern eczanelerimiz olmalı diye düşünüyorum.Ancak bunları uygularken yerel şartları da göz önüne alarak hareket etmeliyiz.

Eczacıların bu hizmetlerinin ekonomik ve toplumsal faydasını göstermek bu faydanın bir kısmının eczacıya dönmesini sağlamak; yani meslek hakkını almak için uğraşmalıyız.
Ülkemizde sayıları 2000 000 civarında olan Suriye Arap Cumhuriyeti ve Iraklı mülteci mevcuttur.Bu kişilerin ihtiyaçları AFAD tarafından karşılanmaktadır.Bunlarla ilgili bir protokol halihazırda mevcut değildir.Ancak bu yerinden yurdundan edilmiş insanların ilaçlarını karşılamak üzere kurulan komisyonda bu insanları zora sokmamak sistemde boşluk
bırakmamak adına yer aldık.Afadla bir protokol yapmak zorunluluk haline geldiğini belirtmek isterim.TEB acilen bir protokol yapmalıdır.

Değerli Arkadaşlar;Niğde Eczacı Odası bir meslek kuruluşu olup önemli hizmetler yapan ,sosyal sorumlulukları olan bir sivil toplum örgütüdür.İlimizin ihtiyacı olan bütün konularda sorumlulukları vardır,sorumluluklarını yerine getirebilmek için hertürlü çalışmayı yapar.
Meslektaşlarımız her alanda daha iyi noktalara gelmeleri için gerekli gayreti gösterir.
Önemli noktalarda bulunan meslektaşlarımıza da gerekli ilgi ve ihtimamı gösterir.
İlimizde meslektaşlarımızlarla ilgili sorunlarla ilgili gerekli olan bütün komisyonları en kısa zamanda yeniden kurarak gerekli çalışmaları yapacağız.Burada şunu ifade etmek istiyorum ki artık bazı konularda meslektaşlarımızın bir kısmını sıkıntıya sokan önemli problemler ortaya çıkmıştır.Tolerans gösterecek tahammül edecek tarafları kalmamıştır.Bu konularla ilgili gereken ne varsa yapılacak olup bu komisyonlar gereğini yapmak üzere hemen çalışmalara başlayacaktır.


Değerli arkadaşlar ;Bizler biribirimize bir rakip değiliz,bizler takım arkadaşıyız biribirimize destek vermeli sorunlarımıza yardımcı olmalıyız.Önümüzde zorlu bir yol var ,bizler bir arada olduğumuz biribirimize destek verdiğimiz sürece mesleğimiz için meslektaşlarımız için önemli mesafeler alacağımız muhakkaktır.
Hepinize teşekkür ederim.